Black Friday

Att det lönar sig att shoppa under den speciella fredag under året som kallas för Black Friday i USA vet nog många svenskar, för vem har inte hört talas om de många tokerier och galenskaper som äger rum i Staterna denna dag? Men hur är det egentligen med Black Friday för oss svenskar? Är det bara ett marknadsföringsjippo eller faktiskt något man borde hålla koll på om man vill spara pengar även som svensk?

 

Svaret är att det beror på flera saker. För det första beror det på vad det är du är ute efter att handla, men för det andra spelar det även roll av vem och hur du tänkt handla. I Sverige kan man nämligen säga att Black Friday fortfarande är en dag ”under utveckling”. Med andra ord har handlarna och butikerna inte nått samma nivå som amerikanerna på långa vägar i Sverige, vilket gör att vi svenskar inte kan räkna med att kunna spara lika mycket om vi shoppar här hemma under Black Friday åtminstone som amerikanerna gör.

Dock har det blivit allt vanligare att svenska butiker erbjuder någon slags rabatter under Black Friday åtminstone, så det går att spara lite pengar om man handlar i svenska butiker också denna dag. Det är även värt att nämna att sedan Black Friday blev en företeelse i Sverige har den vuxit sig större som fenomen varje år efter det, så det är inte omöjligt att de möjliga besparingarna kommer att vara större i framtiden även i Sverige. Men än så länge får vi svenskar alltså nöja oss med mindre rabatter än amerikanerna och vi måste även räkna med att alla butiker i Sverige inte är med i Black Friday yra, även om fler butiker ständigt ansluter sig.

 

De bästa erbjudandena hittar man vidare i Sverige under Black Friday inom elektroniksektorn. Är det något elektroniskt man tänkt köpa har man därför bättre chanser att göra bra fynd än de som hade tänkt shoppa något annat.

 

Vi vill även tipsa om att den som tycker att de rabatter man kan dra nytta av i Sverige under Black Friday förstås även kan leta på Internet efter bättre fynd. Många amerikanska och internationella nätbutiker som är bättre på Black Friday erbjudanden än de svenska butikerna erbjuder nämligen frakt till Sverige och tack vare detta kan man ofta göra fynd även om man inte befinner sig i USA själv. Tänk dock på att fraktkostnaderna ofta inte är rabatterade när man handlar på nätet under Black Friday utan att rabatterna endast gäller priser på varorna man köper.